tisdag 24 maj 2016

Recension: När jag var osynlig


Författare: Martin Pistorius
Uppläsare: Mikael Edfelt
Genre: Biografi
Speltid: 7 tim 9 min
Förlag: Bonnier Audio
Utgivningsår: 2016
Utläst: 23 maj 2016

Info: I januari 1988 blev Martin Pistorius, då 12 år gammal, plötsligt sjuk. Han slutade äta, han sov hela tiden och drog sig undan all mänsklig kontakt. Läkarna förstod inte vad det var för fel, men inom loppet av ett och ett halvt år blev han förlamad, stum och okontaktbar. Martins föräldrar fick förklaringen att han drabbats av en okänd sjukdom som gradvis bröt ner hans kropp och att han antagligen bara hade några år kvar att leva.

Tio år senare tyckte en av Martins terapeuter att hon fick kontakt med honom på ett sätt som man inte tidigare lyckats med. Det visade sig att Martin varit fullt medveten trots att han inte kunnat ge omvärlden några signaler om detta. Han hade tillbringat nästan ett decennium inlåst i en icke fungerande kropp. Ingen hade trott att han förstod någonting av vad som hände honom, och behandlat honom därefter.

Under de följande åren lyckades Martin med hjälp av olika hjälpmedel bygga upp ett nytt liv. Trots att han fortfarande var totalförlamad lärde han sig kommunicera med omvärlden och blev en framstående specialist på datorteknologi. Idag har han funnit kärleken och gift sig.

Mina kommentarer: En väldigt intressant och gripande bok. Jag blir imponerad över hans vilja och beslutsamhet och jag tycker så synd om honom när jag läser om hans barndom och år som tonåring efter att han blev sjuk. Vissa av de saker han varit med om ska ingen behöva vara med om och han som var så extremt utsatt pga förlamningen. Så skönt att det sen gick väldigt bra för honom.
Betyg: 4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar