lördag 27 april 2013

Recension: Jag lever, pappa: Utøya 22 juli 2011 - dagen som förändrade oss


Författare: Siri och Erik Sønstelie.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 244.
Utgivningsår: 2011 (norsk utgåva), 2013 (min utgåva).
Förlag: Månpocket.
Utläst: 26 april 2013.

Info: Siri är på sitt första AUF-läger på Utøya sommaren 2011. För Siri är ön precis det som statsministern Jens Stoltenberg kallat den, ett paradis. Ända tills en man klädd i falsk polisuniform går i land och börjar skjuta. Det är början på en sjuttio minuter lång mardröm för de 560 ungdomarna på ön. Paradiset förvandlas till ett helvete och Siri flyr för sitt liv över hala bergshällar och vassa klippor i jakten på ett gömställe. Hon blir beskjuten - men överlever. På land finns pappa Erik som slits mellan hopp och förtvivlan. Kommer dottern att överleva dramat som utspelar sig på ön mitt i Tyrilfjorden? 
Jag lever, pappa är berättelsen om vad som hände under terrorattacken mot Oslo och Utøya den 22 juli 2011. Boken skildrar Siris och Eriks unika historia, men den ger också en större bild av terrorhandlingen som förändrat Norge. Vi får följa gärningsmannens sista förberedelser och genomförandet av det värsta angreppet mot det norska samhället i fredstid. Den berättar också om kampen att resa sig efter en fasansfull upplevelse och gå vidare i livet. 

Mina kommentarer: En så bra bok. Det var svårt att lägga den ifrån sig när man väl börjat. Man vill veta hur allt gick till, man sitter med hjärtat i halsgropen och vill bara att allt ska gå bra. Ett stycke i boken fick mig att börja gråta direkt. Visst att man satt med förfäran i kroppen under hela tiden då man läste om hur ungdomarna flydde men just detta som hände efter massakern grep tag i mig och det var så sorgligt.
"Klockan har blivit 01:00 natten till lördagen den 23 juli. På Utøya sitter 40 poliser och vakar över de döda. Det lyser från mobiler som ringer. Överallt lyser de små telefonerna upp nattmörkret. På marken. I strandkanten. I händerna på dem som är dödade."
Detta är verkligen en måste läsa-bok. Det är helt fruktansvärt att något sånt här kan hända. 
Betyg: 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar