torsdag 18 april 2013

Recension: Dicte - Dolda fel och brister


Författare: Elsebeth Egholm.
Genre: Kriminalroman/Deckare.
Antal sidor: 319.
Utgivningsår: 2002 (dansk utgåva), 2005, 2006, 2013 (svensk utgåva), 2013 (min utgåva).
Förlag: Ponto Pocket.
Utläst: 18 april 2013.
Serie: Dicte Svendsen 1.

Info: Det skulle bli en bra dag, hade de tänkt, Dicte och hennes två väninnor. De skulle fira hennes 40-årsdag, hennes skilsmässa och hennes nyinköpta hus. Så blev det inte. Det blev en chockartad mardrömsdag som ingen av dem någonsin skulle glömma.
Dicte Svendsen, journalist och nyskild mamma till en tonårsdotter, har just flyttat in i ett gammalt hus som tidigare varit högkvarter för en mc-klubb. Tillsammans med sina vänner firar hon födelsedagen på en uteservering i Århus, när hon gör en makaber upptäckt. 
I ån som flyter genom den idylliska lilla staden får Dicte plötsligt syn på en blå plastbalja som guppar vid kajkanten. I baljan ligger ett nyfött spädbarn med fridfullt slutna ögon, inlindat i handdukar. Dött. 
Utredningen av det hjärtskärande dödsfallet kommer att beröra och involvera både Dicte och hennes två väninnor. I deras på ytan normala liv och relationer blottas undan för undan sprickor och hemligheter och de tvingas alla att ompröva sin livssituation.


Mina kommentarer: Jag älskar den! En riktig bladvändare, riktigt svårt att lägga ifrån sig - man bara måste veta hur det går i utredningen men även i Dictes, hennes väninnor Ida Marie och Annes och polisen Wagners liv. Först trodde jag inte att jag skulle orka läsa den då det är rätt liten text i den men när man väl kommit en bit in i boken så spelar det ingen roll alls för man är helt fast i boken. Tur att jag har en till bok om Dicte liggandes här hemma. Bara längtar tills bok nummer 3 och 4 kommer ut också så att jag kan få fortsätta läsa om henne. Hoppas att det blir fler än 4 böcker i denna serien för Elsebeth Egholm har just blivit en av mina favoritförfattare.
Dessa böcker har även blivit en hyllad tv-serie och den gillade jag skarpt. Det bästa med böckerna är ju att man kan få ta del av så mycket mer - som personernas innersta tankar och känslor, man kommer dem längre in på livet än när man kollar på serien. Boken var bättre än tv-serien men även den var ruskigt bra.
Betyg: 5.


1 kommentar:

  1. Ojojoj! :) Nu hamnade den här serien på bokönskelistan!! :)

    SvaraRadera