lördag 6 december 2014

Veckans bokbloggsjerka

Veckan fråga i Bokbloggsjerka:
Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Svar:
Jag har alltid älskat böcker så att ha böcker i livet och vardagen är en självklarhet för mig. Jag försöker och gör allt jag kan för att böcker ska finnas även i mina barns vardag och jag hoppas att det fortsätter även när de blir äldre. Sen behöver de inte bli bokmalar som jag. Det jag gör är att från 1 års ålder börja läsa godnattsaga. Jag tar reda på vad barnen tycker om för något - t.ex. figurerna eller genre och köper bara böcker efter det. Jag tar med mig barnen till biblioteket och in i bokaffärer. Jag engagerar dem i vad jag köper för böcker, frågar dem mycket om böcker och vad de tycker om. Skulle vi missa en godnattsaga nuförtiden så reagerar barnen direkt och bara måste läsa. Sen är det svårt att få barnen att bara läsa en... = D

7 kommentarer:

 1. Nej, alla behöver ju inte bli bokmalar, det är nog viktigt att tänka på det också :)

  SvaraRadera
 2. Jag har fått jobba lite med mig själv då jag tidigare tyckt att mina barn borde bli bokmalar som jag...

  SvaraRadera
 3. Jag tror att det bästa sättet att inspirera barn till att läsa, är att läsa mycket själv och precis som du skriver är det viktigt att komma ihåg att alla inte behöver bli bokmalar som vi ;)

  SvaraRadera
 4. Ett bra svar! Låter mycket klokt!

  SvaraRadera
 5. jag har också läst med babysar före ett års ålder.

  SvaraRadera
 6. Mina barn började läsa själva parallellt med att vi läste högt för dem, de var omgivna av olika sorters böcker och vi besökte bibliotek. De blev riktiga bokslukare, men bara i en period. Nu läser det inget alls, men jag lever på hoppet att de ska hitta tillbaka till läsandet igen.

  SvaraRadera