söndag 28 juli 2013

Recension: Barnmorskan i East End


Författare: Jennifer Worth.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 390.
Utgivningsår: 2013.
Förlag: Lind & Co.
Utläst: 28 juli 2013.

Info: Som ung nyutexaminerad barnmorska kom Jennifer Worth på 1950-talet till ett nunnekloster i Docklands i Londons East End, ett område som på den tiden mestadels beboddes av mycket stora och fattiga familjer. Preventivmedel var i princip okänt, husen var trånga och slitna och nästan alla saknade rinnande vatten och inomhustoalett. Det kryllade av barn och ohyra.
Särskilt för kvinnorna var livet svårt. Medan deras män arbetade nere i hamnen fylldes dagarna av smutstvätt, matlagning, uppfostring och barnafödande. När det var dags för ännu en mun att mätta skickade man bud till nunneklostret och en barnmorska skyndade ut på cykel. Förlossningarna skedde under mycket enkla förhållanden i det svaga skenet av en lampa som när som helst kunde slockna.
För Jennifer, som kom från en skyddad medelklassfamilj, blev det ett chockartat möte med fattiga människors livsvillkor. Hon förfasades över smutsen, stanken, den ofta obefintliga personliga hygienen och de enorma barnhorderna. Men som barnmorska kom hon människorna i området nära och hon lärde sig att älska och beundra den livsvilja, värme, kärlek och underbara humor som trots allt frodades i misären.


Mina kommentarer: En härlig bok. Så mysigt att läsa om alla dessa familjer, all kärlek, barnmorskornas hårda arbete, alla förlossningarna som alla var helt olika från varann. Den innehöll även en del sorg och tråkigheter men den innehöll en massa värme. En bladvändare för mig.
Betyg: 4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar