lördag 19 januari 2013

Recension: Tretton skäl varför

Författare: Jay Asher.
Genre: Barn/ungdom.
Antal sidor: 398.
Utgivningsår: 2011.
Förlag: Pocketförlaget.
Utläst: 19 januari 2013.

Huvudpersoner: Clay Jensen och Hannah Baker.
Handling: Du kan inte stoppa framtiden. Du kan inte spola tillbaka det förflutna. Enda sättet att få veta hemligheten är att trycka på play.

När Clay Jensen får ett paket med tretton kassettband skickade till sig vill han till en början inte ha något med dem att göra. Banden kommer nämligen från Hanna Baker. Hanna som är död, som tagit livet av sig. Hennes hemligheter ska begravas med henne, resonerar han. Men när Hannas röst sedan berättar att Clay finns med på hennes band och att han, på något sätt, är medskyldig till hennes död, är han tvungen att fortsätta lyssna. 

Genom tretton band får han ta del av allt det som hände Hanna innan hon dog och han fortsätter att lyssna hela natten. Clay kan inte göra annat än att följa Hannahs inspelade röst genom den lilla staden och det han upptäcker förändrar hans liv. För alltid.


Mina kommentarer: Det är ett tungt men viktigt ämne som tas upp i boken. Samtidigt som man bara vill sluta läsa, man vill inte veta mera så kan man inte sluta. Man måste veta hur boken fortsätter, hur den slutar. Man läser boken med en klump i bröstet hela tiden. En klump av medlidande, sorg, ilska. Det är en väldigt viktig bok. En mycket bra bok om hur tonåringar kan känna, hur andras beteende kan påverka någon. Man önskar att världen kunde vara lite snällare.
Betyg: 4 (Boktipsets betygsestimat: 4,3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar