tisdag 5 mars 2013

Recension: Horungen


Författare: Donya Wihbi (medskrivare Ingrid Carlqvist).
Uppläsare: Anna Gunnarsson.
Speltid: 6 tim 12 min.
Förlag: Din röst.
Utläst: 5 mars 2013.

Info: Som åttaåring kommer Donya till Sverige från Libanon kidnappad av sin egen pappa och hans nya fru. Sedan Donyas mamma drev igenom skilsmässan från sin våldsamme make, har pappan bara haft sporadisk kontakt med dottern men nu rycker han upp henne från allt hon håller kärt. När Donya gråter och vill hem till sin mamma i Beirut, säger pappans nya fru: 'Din mamma vill inte ha dig, hon är en lösaktig kvinna. Glöm att du har en mamma!'
Livet med styvmamman blir snabbt ett helvete. Donya blir slagen av både henne och sin pappa och hålls mycket hårt. Hon får hela tiden höra att hon är en horunge och misshandlas alltmer brutalt i hemmet. När hon är femton rymmer hon och hamnar efter dödshot från pappan i ett familjehem på annan ort. Mannen i det par som tar hand om Donya hjälper henne att få kontakt med mamman i Libanon och sexton år gammal flyger Donya ensam till Beirut för att återse henne. Men knappt har de återförenats förrän Donya på nytt blir kidnappad, den här gången av pappans släkt. Hon spärras in i sin farbrors hus och hålls isolerad från omvärlden.

Mina kommentarer: En hemsk historia som antagligen händer i mycket mer utsträckning än vad man kan tro. Boken var bra men ingen sån där wow-känsla men läsvärd och intressant. Man önskar bara att allt ska gå bra i slutänden för Donya.
Betyg: 3. (Boktipsets betygestimat: 3,6)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar