måndag 17 december 2012

Recension: På liv och död, historien om Micke Dubois

Författare: Gitte Nilsson & Niklas Bodell.
Genre: Biografi.
Förlag: Big Bok.

Handling: På natten den sista november 2005 somnade artisten, skådespelaren och småbarnspappan Micke "Svullo" Dubois för allra sista gången. Han tog sitt liv i ett cykelförråd - bara 46 år gammal.
Ångesten blev till sist för svår.
I nästan tio år var Gitte Nilsson sambo med Micke Dubois.
Tillsammans har de tre barn.
Gitte kände varenda skrymsle av Mickes hemlighet med depressionerna, ångesten och de förtvivlade ropen på hjälp.
Tillsammans med journalisten Niklas Bodell berättar Gitte om glädjen, vreden och vanmakten.
Om livet och lidandet med Den Stora Kärleken.


Mina kommentarer: När man läser denna boken känner man glädje och kärlek när Gitte berättar om sin kärlek till Micke, om hans kärlek till sin familj. När hon ser berättar om hans depressioner och ångest blir man så ledsen. Hur hon ringer in till psykakuten och ingen tar henne helt på allvar, då blir jag arg. När sen Micke blir inlagd på psyket och sen blir utskriven efter endast ett par dagar trots att läkarna vet om att i hans förråd hänger det fortfarande en snara, då skakar jag bara på huvudet och fattar inte hur dem tänker.
Om han hade fått hjälp de första gångerna hans exsambo ringer till psykakuten kanske det inte hade gått så långt och han kanske inte hade blivit så dålig som han blev. Kanske hade han tänkt om, om han bara hade fått den hjälp han behövde. Inte bara fått en massa tabletter, fått annan hjälp.
Trots att han tog livet av sig mindre än fyra veckor efter sin utskrivning så anser socialstyrelsen att sjukhuset han var på inte är skyldiga till någonting. Hur kan det komma sig? Det var väl ändå deras ansvar att han skulle få hjälp och bli bättre, inte bli hemskickad proppfull med piller som höll han uppe i ett par dygn och sen falla tillbaka i samma mående. Jag anser att sjukhuset hade en del i hans beslut att ta livet av sig. De kunde ha gjort så mycket mer för honom och hans familj.
Tänker på hans familj, hans små barn. Hans yngsta barn var bara 1 år gammal. Det är så hemskt!
En mycket läsvärd bok.
Betyg: 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar