tisdag 28 april 2015

Recension: En ung kvinnas sista ord


Författare: Regine Stokke.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 282.
Utgivningsår: 2013.
Förlag: Månpocket.
Utläst: 28 april 2015.

Info: En dag i slutet av augusti får sjuttonåriga Regine Stokke veta att hon lider av akut leukemi. Ett år senare är hon död.
Två månader efter beskedet bestämmer sig Regine för att starta bloggen ”Face your fear”, som snabbt blir Norges mest lästa blogg. Hon skriver ärligt om sjukdom och död, men också om livet. Hon låter oss följa med på aggressiva cellgiftsbehandlingar, starka möten med andra dödssjuka barn, djupa samtal om döden och svåra stunder efter allvarliga besked. Men hon delar även med sig av ljusglimtar från sina besök hemma, fina minnen från rockkonserter, egna fotoutställningar och ”världens bästa födelsedagsfirande”. Kort sagt, ögonblick ur en levnadsglad tonårings alldeles för korta liv.
När Regine dör mister hennes familj och vänner en varm och klok flicka, en flicka som med sin oförvrängda öppenhet också får oss andra att reflektera över och värdesätta livet.

Egna kommentarer: Det känns hemskt att säga att en bok som är skriven av en ung kvinna som får cancer och dör av den är dålig. Men jag kan heller inte ljuga. De inlägg som hon skrev var inte dåliga, långt ifrån. Det var mer hur boken var gjord. Det var ett par blogginlägg och sen 3 sidor med bloggkommentarer från hennes läsare. Det upprepades flera gånger och ibland väldigt tätt. Jag kan ärligt säga att jag bläddrade förbi de sidorna utan att läsa ett ord och började läsa igen när Regines inlägg kom tillbaka. Så jädra trist. Så pga detta får boken ett lågt betyg av mig men hade fått ett högre om det inte fanns flera sidor med kommentarer. Det är en rörande bok och i slutet av boken när Regines mamma skriver till Regine och om tiden efter föll tårarna på mig. Men den hade kunnat vara så mycket bättre.
Betyg: 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar