söndag 27 mars 2016

En smakebit på søndag: Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan


Lite påskfirande har vi fått till i helgen och idag jobbade jag ett par timmar. Har varit så trött idag och haft en jobbig huvudvärk. Men hoppas på att resten av veckan blir lugn och att jag ska slippa både trötthet och huvudvärk.

Här kommer en rätt lång Smakebit på söndag från boken jag lyssnar på just nu - Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan. Den är väldigt ny och kom ut på Storytel innan den kom ut i handeln. Men nu kan jag tänka mig att den inbundna finns att köpa. Jag gillar den och känner igen mig i en hel del som småbarnsförälder.

"Emma drar av sig tröjan och börjar rota i väskan. Lyfter på blöjor med Bamsemönster, handdukar och… Nej! Det får inte vara sant! Den numera nästan löjligt lilla överdelen, en enkel svart sak som i dagsläget får henne att se ut som en bystdrottning är visserligen där men den saknar så att säga sin byxa. Hon har glömt bikinitrosorna. Det här händer bara inte. Men vänta lite. Hon kan ju bada i trosorna. Nöden har ingen lag. Det kommer se fult ut men så får det bli. Så kollar hon ner på sina trosor - vanliga vita men väldigt tunna bomullstrosor med spetskant från Twilfit, totalt genomskinliga och fråga om hon möjligtvis kan låna nån annans trosor där drar hon ändå gränsen.
Omsorgsfullt letar Emma genom hela ryggsäcken samtidigt som hon djupandas värre än på sin egen förlossning och tömmer ut allt på golvet och försöker att inte verka helt desperat när hon till och med kollar jackfickorna och översta hyllan i skåpet. Bikiniunderdelen finns givetvis inte där. Den lilla svarta slitna bikinitrosan befinner sig med all sannolikhet nånstans i hennes och Andreas lägenhet. Den befinner sig i alla fall inte i källaren på ett hippt gym på Norrmalm. 
Snabbt försöker hon tänka ut olika tänkbara lösningar. Hon måste springa upp till receptionen och fråga ifall hon kanske kan få låna en baddräkt. Det brukar man ju få göra på simhallen när man har glömt. Men tanken på att bära upp Vilgot för alla trapporna igen och all packning. Hon kanske kan lämna honom här. Nä, det kan hon inte. Det finns mammor som gör det, det vet hon. Mammor vars barn på riktigt sitter i en babysitter och stirrar ut i luften suttande på en majskrok och på sin höjd jollra lite medan mamma går ut på balkongen och tar en selfie och kanske en smygcigg till kaffet. Hon önskar innerligt att hon var den mamman. Hon önskar även att Vilgot var det barnet men hon inser att om hon lämnar honom här om så bara för en sekund kommer han att gallskrika att byggnaden får utrymmas. Det är bara att mödosamt lyfta upp alla väskor och konka uppåt igen fortfarande med genomblöta strumpor på fötterna. De lämnar spår efter sig märker hon förbi crossfitmänniskorna, löpbanden och fram till rawfoodbollarna och den nollställda receptionisten.
När hon försiktigt klämmer fram frågan om lånebaddräkt lägger tjejen bakom disken långsamt huvudet på sned. Jag talar långsamt till dig för att jag respekterar dig inte och har inte tid med dig-blicken. De har givetvis inga badkläder att låna ut, däremot har de baddräkter som man kan få köpa. De finns i storlek xs och s och kostar 1229 kronor. Babysimmet har inte ens börjat än och hon svettas redan. Kallsvettas. Ska det inte bli något bad för henne idag? Och nu när hon nästan blivit sugen. Det är så varmt härinne. Fuktigt som i ett växthus och hon vill bara dra av sig dem leriga jeansen och den noppriga koftan och flasha alla celluliter och ålderbråck för varenda crossfitgalning på hela det här stället. Stackars Vilgot! Ska inte han får bada med alla de andra barnen bara för att hon är en slarvig mamma som missat att packa ner bikinitrosorna. Hon är redo att börja gråta vilken sekund som helst. Känner hur det bränner bakom ögonlocken och stockar sig i halsen. 
Snabbt vänder hon bort ansiktet från receptionisten. Ner för alla trappor igen och över hala blöta golv. Alla andra mammor är redan ombytta och sitter vid en liten mysig bubbelpool som finns precis bredvid den stora poolen där dem ska bada. Där väntar dem med sina barn i knäet och småpratar med varann. Emma går fram till ledaren som står böjd över en stor korg fylld med små små flytvästar. "Ja… Eh… Jag har glömt badkläder." Hon hör ju själv hur idiotiskt det låter. Babysim. Det första du gör är kanske att packa just badkläder. Dessutom märks det på rösten att hon snart börjar gråta. Fasen också. Vilgot bara sitter i famnen och tittar sig storögt omkring. Babysimfröken påminner om hennes gamla ridlärare fast minst 20 år yngre eller snarare om en av de tuffaste tjejerna i stallet på den tiden det begav sig. Hon ser ut att vara 14,5 men Emma förstår direkt att hon har pondus som en 43 åring trots att hon kan vara max 20 bast och detta måste vara hennes första jobb. Simfröken har tatueringar med kinesiska blommor över hela armarna, långt brunt hår i en stram hästsvans och verkar rodda ungar och deras mammor som det vore en kennel och hon själv hundviskaren Cesar Milan.
Hon synar Emma uppifrån och ner och gör sen en bestämd knyck med huvudet. Ungefär som att det har ska vi nog kunna lösa. Utan att säga ett ord föser hon Emma, Vilgot och alla deras väskor framför sig mot en liten skrubb längst bort i lokalen. Läraren ser till att en annan förvånad mamma får hålla både Vilgot och sitt eget barn samt vakta Emmas alla väskor samtidigt som simfröken drar med Emma in i skrubben. Där säger hon åt Emma att klä av sig samtidigt som hon håller upp ett par byxben som tillhör en ganska mycket för stor våtdräkt framför henne. Sen är det bara att tåga ner i bassängen. Fröken klappar med händerna som att visa att det är dags. Nu ska det babysimmas! I för stor våtdräkt men ändå."

6 kommentarer:

 1. en blir svettig bara en tänker på det. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man blir både svettig och lite panikslagen. Jag hade nog bara vänt och gått hem igen tror jag. = )

   Radera
 2. Det här är inte alls min genre, men kul att få en smakbit från en sådan bok också :)

  SvaraRadera
 3. Låter stressigt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera