torsdag 17 mars 2016

Recension: Den tuffaste ronden

Författare: Åsa Sandell.
Uppläsare: Åsa Sandell.
Genre: Biografi.
Speltid: 4 tim 44 min.
Förlag: A Nice Noise.
Utgivningsår: 2016.
Utläst: 16 mars 2016.

Info: Idag är snittåldern för en förstagångsföderska i Sverige cirka trettio år. En hel kvinnogeneration har vuxit upp med p-piller och andra möjligheter att skydda sig, ofta ovetande om att det kan vara svårt att få barn senare i livet. Många tvingas ta hjälp av IVF eller äggdonation, men köerna till dessa behandlingar är långa och åldersgränsen runt fyrtio. Allt fler söker därför hjälp utomlands. Åsa Sandell var en av dessa ofrivilligt barnlösa kvinnor.

I Den tuffaste ronden delar Åsa med sig av sin personliga historia om längtan efter barn. Hon berättar öppet och ärligt om vägen till dottern Vera, genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Hon väver in fakta och historia om samhällets syn på kvinnans fertilitet, p-piller och varför äggdonation legaliserades först tjugo år efter spermadonation.Det är en historia som speglar vår samtid och vänder sig till kvinnor i alla åldrar som funderar på barn, längtar efter barn, skjuter upp barn, redan har barn. Men det är också en bok för alla de som jobbar med kvinnor och barnafödande en skildring av vår tids syn på kvinnlig fertilitet.

Mina kommentarer: Intressant att få veta hur allt går till och hur samhället ser ut kring detta ämne. Önskar dock att jag hade fått reda på lite mer om hur det gick efter att dottern föddes. Inte ens förlossningen fick man reda på. Väldigt trist. En kort intressant bok om ett viktigt ämne men annars tycker jag inget speciellt om den.
Betyg: 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar