torsdag 24 mars 2016

Recension: Elva år i fångenskap


Författare: Michelle Knight, Michelle Buford.
Uppläsare: Hedda Stiernstedt.
Genre: Biografi.
Speltid: 7 tim 9 min.
Förlag: Bokförlaget Nona.
Utgivningsår: 2016.
Utläst: 22 mars 2016.

Info: I nästan 11 år var Michelle Knight i Ariel Castros våld, inlåst i hans hus i Cleveland, Ohio.Michelle Knight är en av de tre kvinnor som hölls fången av Ariel Castro i hans hus i Cleveland och hon var hans första offer. Michelle lockades till Castros hem i augusti 2002. Hon var då 21 år. I april 2003 tog Castro sitt andra offer - den knappt 17-åriga Amanda Berry - och ett år senare kidnappade han Gina DeJesus, 14 år. 

Den 6 maj 2013 lyckades de tre kvinnorna rymma ur huset. Amanda Berry och Gina DeJesus återförenades snabbt med sina familjer, men Michelle Knight vägrade att träffa sin mamma. De fyra första månaderna i frihet bodde hon i ett boende som hon tilldelats av sociala myndigheter. Sen hon befriades har hon också avstått från att söka upp sin son, i dag 15 år, som adopterades bort av hennes familj under tiden hon var bortrövad. 

Berättelsen om de 3 911 dagar som Michelle Knight var inlåst i Ariel Castros hem är en skakande skildring, men historien om hennes liv före bortrövandet är också, minst sagt, gripande. Hennes uppväxt var långt ifrån idyllisk. Om den misshandel hon fick utstå i Castros hus har hon sagt: You cant break what is already broken, you can only make it stronger.

Mina kommentarer: En hemsk historia. Jag fick lyssna/läsa lite i taget ibland. De 10 minuters promenaderna till och från jobbet var lagom när det var som värst i boken. Hon beskriver allting väldigt detaljrikt och den ena händelsen är värre än den andra. Jag är väldigt glad över att hela historien slutade lyckligt och att de tre kvinnorna får göra det allra bästa av deras resterande liv. Även fast Ariel Castro inte fick sona sitt brott på ett mer tillfredsställande sätt så är det ändå skönt att veta att han aldrig mer kan göra någon annan illa igen. 
Betyg: 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar